RSS icoon

Nieuwtjes

28-03-2017 Loofje wordt gesmaakt!

De afgelopen wedstrijd in het teken van witloof was een succes!
112 scholen stuurden klasfoto’s in met originele Loofje kleurplaten of kraakten de witloofwoordzoeker.

De leerlingen van het 1ste leerjaar uit een basisschool in Deurne stuurden bijvoorbeeld deze leuke foto in:

Deze scholen (xlsx, 13 KB) kwamen als winnaar uit de bus en ontvangen deze maand keukenschortjes voor elke leerling en kunnen als echte chef-koks aan de slag!

Bij de leerlingen uit het zesde leerjaar in Rollegem-Kapelle zorgde het lekkere fruit & groenten zelfs voor echt dichterstalent:
De leerlingen uit het zesde van Rollegem-Kapelle
houden van alle fruit, met of zonder pelle,
van bitter en zuur tot lekker zoetie...
We all love Tutti Frutti :-)
Proficiat aan alle winnaars!

 

17-01-2017 Pak elke dag uit met groenten en fruit!

Bezorg ons ideeën om ouders te betrekken bij jullie schoolfruitproject. Deze oproep deden we in november 2016 aan alle Tutti Frutti-scholen. We ontvingen mooie voorbeelden uit 232 scholen! Deze ideeën zullen dienen als inspiratie voor de ontwikkeling van het nieuwe Tutti Frutti-concept, dat vanaf september 2017 in alle Vlaamse scholen beschikbaar is. Wij danken jullie alvast met gratis appelen en peren!

Meer over "Pak elke dag uit met groenten en fruit!"

 

24-10-2016 Loofjewedstrijd

Neem met de klas deel aan de loofjewedstrijd door een ingekleurde kleurplaat te bezorgen of een woordzoeker op te lossen en win keukenschorten voor de hele klas!
Lees er alles over bij ‘De wedstrijd’.

 

27-05-2015 Tutti Frutti deelt prijzen uit en zwaait af

Er werd het afgelopen schooljaar weer heel wat groente en fruit opgesmuld in de deelnemende scholen. Traditiegetrouw sluiten we het projectjaar af met de bekendmaking van de winnaars van de klaswedstrijd. Een overzicht van de winnaars:

 Winnen een fruit en groenten kookworkshop:

GO de Boomgaard Meeuwen L1
VBS SMETEDE - WANZELE WANZELE 2de lj. Wanzele
GLS Ruiter Waasmunster 6delj.
VLS De Luchtballon Herenthout Klas 5.2
GBS Sint Stevens Woluwe Sint Stevens Woluwe 3B Juf Yentl

Winnen een waardebon van 150 euro voor didactisch materiaal:

Stedelijke Basisschool Koersel Hondjes
Heemschool1 Brussel Eindklas 1
Basisschool 't Wilgenhof Vlamertinge L4
Wijzer Kuurne Kikkerklas
Libos Sint Amands Nijntjesklas

Winnen materiaal voor de schoolbibliotheek ter waarde van 100 euro:

BuBaO Sint-Gregorius Gentbrugge julesklas
BuLO Kristus Koning Brecht Poezenklas juf Carinne
De Zonnebloem Waanrode groep 2
Gemeentelijke Basisschool Zuienkerke 4de leerjaar
Ter Duinen Hechtel L6

Niet gewonnen? Jammer… Je kan de inzet van de leerlingen alsnog belonen met het diploma dat je hier kan downloaden (pdf, 3.28 MB).
En, volgend jaar is er een nieuwe kans. Vanaf 15 augustus 2015 kan je je opnieuw inschrijven voor Tutti Frutti en registreren voor subsidies. En voor nu alvast een fijne en fruitige zomervakantie gewenst!

 

01-04-2015 Registreer je nu voor de Tutti Frutti wedstrijd!

Zijn er in uw school klassen die hebben meegedaan aan de Tutti Frutti-wedstrijd en stickers hebben verzameld op de klaskalender?
Verzamel dan de resultaten (aantal Jommeke-stickers) van de deelnemende klassen. Van 3 tot en met 30 april 2015 kan u de scores doorgeven via onderstaand formulier (één formulier invullen per deelnemende klas).


Meer dan 120 klassen worden beloond met een stickerboekje over groenten en fruit (voor kleuters) of het strip- en spelletjesboek van Jommeke en Tutti Frutti (lager onderwijs).


Bovendien worden er per provincie 3 fantastische hoofdprijzen uitgereikt: een pakket voor de schoolbibliotheek, een cheque voor sport- en spelmateriaal en een kookworkshop met groenten en fruit!

 

19-06-2013 Enkele sfeerbeelden van de prijsuitreiking

 

 

 

 

 

 

 

14-05-2013 De winnaars van de Tutti Frutti klaswedstrijd zijn bekend!

De hoofdprijzen van de Tutti Frutti klaswedstrijd 2012-2013 gaan naar...

Meer over "De winnaars van de Tutti Frutti klaswedstrijd zijn bekend!"

 

14-05-2013 Niet gewonnen?

Niet getreurd! Neem volgend jaar zeker opnieuw deel en beloon nu de inzet van de leerlingen met een klasdiploma of een individueel diploma. Om zelf af te drukken.

fruitdiploma   diploma voor de leerling

 

15-10-2012 Volg ons op Facebook

Benieuwd hoe andere scholen het fruitproject naar de praktijk vertalen? Wil je inspiratie opdoen voor activiteiten rond fruit in de klas of ervaringen uitwisselen met andere leerkrachten? Volg ons dan nu op Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes rond Tutti Frutti. Klik hier of op de Facebook-button links onder elke pagina.

 

 

16-08-2012 Inschrijvingen starten op 16 augustus 2012

Scholen kunnen al aanmelden voor het nieuwe Tutti Frutti-jaar. Met fruit-in-de-boekentas of via een handelaar. Ook het subsidieloket is open. Als jouw school vorig jaar al meedeed krijg je nog een berichtje met de login-gegevens.

 

22-03-2012 Aanpassing schoolgegevens voor klaswedstrijd

Deze week eindigt de klaswedstrijd. Om de registratie mogelijk te maken worden schoolgegevens bijgewerkt. Uw school kan daarom mogelijk een automatisch aangemaakt bericht ontvangen. Daar hoeft u echter niet op te reageren.

 

29-03-2012 Lesmateriaal over groenten en fruit met Jommeke in de hoofdrol!

VIGeZ biedt educatief materiaal over fruit en evenwichtige voeding voor kleuter- en lager onderwijs. De activiteiten, lessen, infobladen en werkbladen zijn ingedeeld in 4 categorieën: gezondheid, leefstijl, techniek en EDO.

naar het educatief project

Meer over "Lesmateriaal over groenten en fruit met Jommeke in de hoofdrol!"

 

08-03-2012 Fruit-tiendaagse gaat van start

Klassen die meedoen aan de Tutti Frutti-wedstrijd kunnen van maandag 12 maart tot en met vrijdag 23 maart extra stickers verzamelen tijdens de fruit-tiendaagse. Gebruik hiervoor de extra pagina’s op de klaskalender tussen maart en april. Nog even alles geven dus!

Na afloop van de wedstrijd, aan het begin van de paasvakantie, kan je de resultaten van de klassen doorgeven op deze website. Maar liefst 120 klassen worden beloond met een prijs per kind. Voor de kleuters en de 1e graad is er een leuke springbal als prijs. De leerlingen van de 2e en 3e graad kunnen een appeldoosje verdienen. Per provincie worden er ook 3 hoofdprijzen verdeeld.

 

24-01-2012 Een onvoldoende voor de klaskalender?

In oktober hebben jullie een Tutti Frutti-pakketje ontvangen met daarin onder andere klaskalenders voor de wedstrijd. Jammer genoeg zijn er een paar fouten geslopen in de maand februari. Misschien had je het al ontdekt?

Meer over "Een onvoldoende voor de klaskalender?"

 

12-12-2011 Steunaanvragen schoolfruit

Alle scholen die subsidies aanvragen, hebben van het Agentschap een mail ontvangen. Daarin stond:

 • Om van de subsidies te genieten, moet u per trimester een steunaanvraag indienen via het e-Loket.
  Indien u dit wenst, kunt u uw gegevens voor het eerste trimester al inbrengen en bewaren.
 • Het indienen van de aanvraag voor het eerste trimester kan vanaf de kerstvakantie. U heeft drie maanden de tijd om uw aanvraag in te dienen.
 • in het pakket met ondersteunende materialen zat ook een poster.
  De Europese Commissie verplicht alle deelnemende scholen om deze poster uit te hangen aan de hoofdingang van de school. U kan bijkomende exemplaren aanvragen bij het Logo, VIGeZ of via de infolijn.
  De affiche kan u ook hier downloaden (pdf, 1.67 MB).
 • Het contract met de handelaar moet steeds beschikbaar zijn in geval van controle
 • Het is vanaf dit schooljaar mogelijk om het bankrekeningnummer en het e-mailadres van uw onderwijsinstelling te wijzigen via het e-loket (zie handleiding).

Heeft u nog problemen met het aanmelden op het e-Loket of u wenst hulp bij het invullen van de steunaanvraag, dan kunt u steeds contact opnemen met de infolijn van het e-Loket. 02 / 553 45 00
De infolijn is iedere werkdag bereikbaar van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.

 

29-11-2011 Wedstrijdperiode start al op 7 november

De inschrijvingen voor dit schooljaar zijn afgelopen. Alle ingeschreven basisscholen hebben onlangs een pakket met 10 affiches, 10 klaskalenders met stickers, een raamsticker en een appelsnijder ontvangen. Opgelet: klassen kunnen vanaf dit jaar onmiddellijk na de herfstvakantie van start gaan met de wedstrijdkalender. Meer info op deze site of op de achterzijde van de kalenders in het pakket.

Heeft u nog geen pakket ontvangen of wil u extra kalenders, stickers en affiches aanvragen? Neem dan contact op met het Logo in uw buurt.
Veel plezier met Tutti Frutti!

 

12-10-2011 Laatste dagen voor inschrijving

15 oktober is de sluitingsdatum voor deelname aan het fruit -op-schoolproject. Ruim 900 scholen hebben subsidie aangevraagd en enkele honderden scholen doen mee met fruit-in-de-boekentas.

 

21-09-2011 Jommeke opent fruitseizoen

Op 21 september heeft Jommeke zelf de officiële aftrap gegeven voor Tutti Frutti.

 

06-06-2011 Bioweek

bioweek

Van 4 tot 12 juni is het Bioweek. Boeren, koks, winkeliers en andere organisaties uit de biosector gooien dan hun deuren open. Ook bij Tutti Frutti kan je kiezen voor bio: niet alleen gezond maar ook goed voor het milieu! Met Biofruit op School sla je dus twee vliegen in één klap. Meer info vind je op www.biofruitopschool.be. Naast info over leveranciers vind je er ook heel wat educatief materiaal. Sommige gemeenten geven trouwens nog een extra subsidie bovenop de 4 € van de Europese schoolfruitactie.

 

31-05-2011 De EHEC bacterie op groenten

juni 2011 - De situatie rond de EHEC-bacterie blijft onduidelijk. Het Voedselagentschap raadt aan groenten en fruit zorgvuldig te wassen en of te schillen.

Uitleg op de website van deredactie.be

Info op de website van het Voedselagentschap

Vijf sleutels voor veilig voedsel

 

19-05-2011 Winnaars van de klaswedstrijd 2010-2011

De winnaars van de klaskalenderwedstrijd zijn bekend.. Meer dan 3000 leerlingen worden beloond met een fruitdoosje en een Jommeke-diploma. 5 klassen mogen op uitstap naar de veiling. Scholen die niet hebben meegedaan met de wedstrijd of niet hebben gewonnen kunnen hun de leerlingen toch in de bloemetjes zetten met het Jommeke-diploma. U kan de diploma's hier downloaden en in kleur of zwart-wit afdrukken.

Bekijk foto's van klassen met hun diploma's en van bezoek aan de veiling.

Meer over "Winnaars van de klaswedstrijd 2010-2011"

 

22-02-2011 Scholen smullen van Tutti Frutti

Tutti Frutti scoort. Meer nog: het schoolfruitproject is uitgegroeid tot een vaste waarde! Dat blijkt uit een evaluatie bij 584 scholen. Vorig schooljaar nam meer dan de helft van de Vlaamse basisscholen deel aan het project.

Het Tutti Frutti-team wil graag de scholen bedanken die deelnamen aan de rondvraag. “Wij gaan met de resultaten aan de slag om het project nog verder te verbeteren!”

Meer over "Scholen smullen van Tutti Frutti"

 

27-10-2010 Controle op subsidie

Vijf procent van de scholen die steun aanvragen voor schoolfruit krijgt controle van het Agentschap voor Landbouw en Visserij. Indien bij een controle door het Agentschap voor Landbouw en Visserij ter plaatse een inbreuk wordt vastgesteld, kan dat aanleiding geven tot een vermindering van het uitbetaald steunbedrag. Het Agentschap geeft enkele tips.

Meer over "Controle op subsidie"

 

15-09-2010 Persconferentie: Jommeke promoot schoolfruit

Vlaams minister-president Kris Peeters, minister van welzijn Jo Vandeurzen en minister van onderwijs Pascal Smet presenteerden samen met Jommeke de nieuwe campagne in basisschool Dijkstein in Sint-Katelijne-Waver.

Meer over "Persconferentie: Jommeke promoot schoolfruit"

 

15-09-2010 Jommeke promoot fruitactie

Dit jaar zet de populaire stripheld Jommeke zijn tanden in Tutti Frutti.

Alle ingeschreven basisscholen ontvangen een pakketje met promotiemateriaal, waaronder een gloednieuwe affiche met Jommeke.

 

02-09-2008 Tutti Frutti en de maximumfactuur

Indien de ouders zelf kunnen kiezen of ze hun kind laten deelnemen en dit dus niet door de school als een verplichting wordt opgelegd, valt Tutti Frutti niet onder de maximumfactuur.

Meer over "Tutti Frutti en de maximumfactuur"

 

27-07-2010 Succesvol jaar

Tutti Frutti heeft opnieuw een succesvol schooljaar achter de rug. Dankzij de subsidies vanuit Europa, de Vlaamse overheid en de voltallige groente- en fruitsector kreeg het project nog een extra duwtje in de rug. Maar liefst 1122 kleuter- en lagere scholen (goed voor 235.369 kinderen) hebben ingetekend om subsidies te ontvangen.

 

30-11-2009 Tutti Frutti vrijgesteld van vergunning FAVV

Scholen die voedsel verstrekken aan leerlingen, leraren of derden, moeten daarvoor een vergunning aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), en de bijhorende jaarlijkse heffing betalen. Maar scholen die fruit verdelen volgens het Tutti Frutti-concept en geen andere activiteiten uitvoeren waarbij voedsel wordt bereid of verkocht, moeten dat niet.

Meer over "Tutti Frutti vrijgesteld van vergunning FAVV"

 

17-09-2009 Affiche voor het secundair onderwijs

affiche voor SO "Lekker stuk - 2 per dag"Speciaal voor het secundair onderwijs is een affiche beschikbaar.

U kunt deze downloaden als pdf-bestand (pdf, 1.01 MB)

of als afbeelding

 

 

24-02-2009 Meetjeslandse scholen planten fruitbomen

De scholen in het Meetjesland hebben er sinds gisteren allemaal samen 23 nieuwe fruitbomen bij. Logo Meetjesland beloont de scholen die elke week fruit op het menu zetten. Het schoolproject Tutti Frutti bereikt in het Meetjesland 7.000 leerlingen die minstens één keer per week fruit als vaste waarde nemen voor het tienuurtje.

Meer over "Meetjeslandse scholen planten fruitbomen"

 

06-11-2008 Schoolfruitprogramma VS groeit naar 3 miljoen kinderen

Het nationale schoolfruitprogramma in de Verenigde Staten (VS) komt op stoom.
Dit jaar komt het fruit en groente beschikbaar voor één miljoen kinderen, over drie jaar is dat 3 miljoen.

Meer over "Schoolfruitprogramma VS groeit naar 3 miljoen kinderen"

 

23-07-2008 Fruit op het speelplein

Ook bij een speelpleinwerking is een evenwichtig drank- en tussendoortjesaanbod belangrijk.
In een folder en een begeleidende brief aan ouders vind je alvast een heleboel tips...

Meer over "Fruit op het speelplein"

 

06-11-2007 Wedstrijd voor bijna 3000 klassen

Haaltert2864 klassen deden mee met de wedstrijd tijdens het tweede trimester van 2007/2008. 
Na afsluiting van de registratie werd een loting verricht en de winnende klassen bekend gemaakt.

 

23-08-2010 Jommeke promoot fruitactie

Vlaams minister-president Kris Peeters, minister van welzijn Jo Vandeurzen en minister van onderwijs Pascal Smet presenteerden samen met Jommeke de nieuwe campagne in basisschool Dijkstein in Sint-Katelijne-Waver.

Meer over de Persconferentie: Jommeke promoot schoolfruit

Presentatie op 16 september